Att fundera på innan takläggning 

Oavsett om en takläggning är aktuell för ett nybygge, av estetiska skäl eller på grund av läckage – är arbetet en omfattade process. Takläggning kan verka enkelt utifrån sett men är faktiskt tämligen invecklat och komplicerat. För att vara säker på att få ett professionellt och hållbart resultat är det fördelaktigt att ta hjälp av en professionell takläggare. Oavsett hur du väljer att lägga ditt tak finns det ett antal saker som kan vara bra att fundera på inför takläggning. 

Tänk igenom materialvalet noggrant 

Först och främst är det bra om du tar god tid på dig för att göra ett smart materialval, här kan du hitta arbete. Materialet du väljer för ditt tak kan påverka hur resultatet av takläggningen blir. Delvis kan materialet påverka intrycket av ditt tak och delvis kan det påverka takets livslängd. Olika material har olika för- och nackdelar och varierar i prisklass. Tänk noga igenom vilket resultat du är ute efter och avgör om du är ute efter en kortsiktig eller långsiktig lösning. Tegelpannor och betongpannor är exempel på material som har lång hållbarhet, medan papptak har något kortare hållbarhet men har andra fördelar. Oavsett om du planerar att bo i bostaden i 50 år till eller flytta inom några år, kan ett påkostat tak öka värdet på din bostad. Därmed kan det vara en bra idé att investera i ett tak som håller lång hållbarhet då pengarna du investerat går direkt in i värdet av din bostad. 

Se över din bostad och omgivningen 

Innan du bestämmer dig för vad för slags tak du vill lägga kan det vara fördelaktigt att se över din bostad och vad för område du bor i. Villaområde? Glesbygd? Lantligt? Beroende på husets struktur och intrycket av samhället där ditt hus befinner sig – kan valet av takmaterial påverkas. Även faktorer som vilken tid ditt hus är från och vilken stil det är i kan påverka hur du vill genomföra takbytet. På äldre, klassiska och välbevarade hus vill du kanske inte ha ett jättemodernt tak utan snarare något klassiskt material som smälter ihop fint med huset. Ta gärna fram lite olika alternativ på tak och föreställ dig hur de olika takmaterialen och färgerna kan passa in på ditt hus. Därefter kan du välja rätt tak utifrån dessa förutsättningar och slippa ångra dig efter den färdiga takläggningen. Om ditt hus är av kulturhistoriskt värde kan det vara bra att ta hänsyn till detta innan du påbörjar takläggningen. Som du kanske märker är det många saker att ta hänsyn till innan det är dags att lägga det nya taket. Därför kan det vara enklast att ta professionell hjälp för att vara säker på att du tar rätt beslut för ditt hus. Ta hjälp av professionella takläggare och få kvalificerad expertishjälp du kan luta dig mot.